Forum Informatyka UJ forum Strona Główna Informatyka UJ forum
Rocznik 2005 - czyli najlepsze forum w sieci
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kuilnarne
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Informatyka UJ forum Strona Główna -> Offtopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madras
Omylny Admin



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Pokoju :]

PostWysłany: Śro 20:11, 14 Gru 2005    Temat postu: Przepisy kuilnarne

Jako, że temat został poruszony w szatni po WF'ie i ktoś rzucił pomysł wymiany przepisami, zakładam ten topic.
Piszcie, co i jak pichcicie ;].
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smas
Okrutny Admin



Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 1634
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:54, 14 Gru 2005    Temat postu:

Pascal po prostu gotuj ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Czw 17:15, 15 Gru 2005    Temat postu:

Kumpel z mieszkania ostatnio "przypichcił" czajnik gotując wodę na zupkę chińską... skończyło sie w sumie in plus bo w końcu mamy czajnik z działającym gwizdkiem ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mavie
pijak



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełm/Kraków

PostWysłany: Czw 17:47, 15 Gru 2005    Temat postu:

No to żeby topic nabrał jakiejkolwiek wartości to podam jeden z moich (wielu) własnych przepisów:

Shoarma la bella a la Mavie
Składniki:
- pierś z kurczaka lub dwa gotowe filety drobiowe;
- spora ilość curry, trochę bazylii, soli, imbiru i papryki;
- ocet balsamiczny (drogi) lub winny;
- olej;
- troche żółtego sera, startego;
- 20 dag pieczarki;
- dwie cebule i parę ząbków czosnku.

Podawać z:
- frytkami, ryżem lub kus kusem;
- sosami do drobiu, np. czosnkowy (z majonezu, śmietany i startego lub mielonego czosnku).

Przygotowanie:
- Umyte mięso pokroić na drobne kawałki, wyłożyć do miseczki i skropić ocetem. Następnie obtoczyć obficie w curry i dodać resztę przypraw. Odstawić na pół godziny, żeby mięso dobrze przeszło przyprawami.
- Pieczarki i cebule pokroić w plasterki. Zeszklić cebule na oleju w patelni, a pieczarki mają puścić soki. Potem dodać mięso i zamieszać dokładnie. Po dłuższej chwili smażenia posypać całość serem, przykryć i trochę dusić na słabym ogniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smas
Okrutny Admin



Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 1634
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:58, 15 Gru 2005    Temat postu:

Mavie napisał:
Shoarma la bella a la Mavie
Składniki:
- pierś z kurczaka lub dwa gotowe filety drobiowe;
- spora ilość curry, trochę bazylii, soli, imbiru i papryki;
- ocet balsamiczny (drogi) lub winny;
- olej;
- troche żółtego sera, startego;
- 20 dag pieczarki;
- dwie cebule i parę ząbków czosnku.

Podawać z:
- frytkami, ryżem lub kus kusem;
- sosami do drobiu, np. czosnkowy (z majonezu, śmietany i startego lub mielonego czosnku).

Pierś z kurczaka, ocet balsamiczny i Ty się nazywasz studentem ;P

No to dla przeciwwagi:
The Sandwich from Red Tin
- Kilka kromek chleba
- Posmarować kromki masłem
- Następnie posmarować kromki paprykarzem szczecińskim(R)

Podawać z:
- piwem, wódką, winem, herbatą, kawą
Podawać na:
...czymkolwiek czystym, na czym zmieści się kilka kanapek (może być Rasiowa, Opial, uwaga: Onyszkiewicz będzie raczej za mały.)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oinopion
żul



Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 858
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 19:17, 15 Gru 2005    Temat postu:

Mój ulubiony:
- 5 kromek chleba białego
- masło orzechowe
- orzeszki wszelkiego typu
- zjadliwe płatki wszelkiego typu (np. NIE mydlane...)

Kromki obficie posmarować masłem orzechowym, resztę składników pokruszyć dość drobno, posypać kanapik. Podawać z kawą z mlekiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madras
Omylny Admin



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Pokoju :]

PostWysłany: Czw 19:50, 15 Gru 2005    Temat postu:

Naleśniki, pokarm bogów:

Szklankę mleka, szklankę wody, jajko, 1.666 szklanki mąki (nie ziemniaczanej ;P), szczypltę soli i dwie łyżki oleju zmiksować lub roztrzepać widelcem. Smazyć na patelni (oczywiście nie wszystko na raz ;P), na którą nakapać wcześniej troche oleju, najlepiej na lekkim ogniu, bo trochę podeschną podczas smażenia i łatwiej będzie podrzucić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ostoj
Przewijak Tasmy



Dołączył: 08 Lis 2005
Posty: 883
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 21:07, 15 Gru 2005    Temat postu:

300 gr makaronu ugotowac
usmazyc 150gr miesa mielonego
do miesa dodac sos ze sloika
do miesa z sosem dodac makaron i podgrzewac az bedzie cieple
podawac z czymkolwiek :)

i tak wyglada moj najczestszy obiad :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smas
Okrutny Admin



Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 1634
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:25, 15 Gru 2005    Temat postu:

Madras napisał:
Naleśniki, pokarm bogów:

BTW. Najlepsze naleśniki podają w Żaczku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madras
Omylny Admin



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Pokoju :]

PostWysłany: Czw 21:34, 15 Gru 2005    Temat postu:

O nie, najlepsze wychodzą z mojej patelni ;P.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mavie
pijak



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełm/Kraków

PostWysłany: Pią 17:32, 16 Gru 2005    Temat postu:

lukaszt napisał:
Pierś z kurczaka, ocet balsamiczny i Ty się nazywasz studentem ;P


[Offtop:] No codziennie się takich rzeczy nie je, ale jak ma przyjść dziewczyna na obiad albo kolację to chyba nie podasz jej zupki chińskiej? Trzeba mieć też pod ręką lepsze przepisy na ważne i miłe chwile. A shoarma umiejętnie przygotowana potrafi zdziałać cuda :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Pią 19:33, 16 Gru 2005    Temat postu:

Muszę kiedyś spróbować to zrobić bo wygląda :) smakowicie :P . A zresztą chcę sprawdzić czy wyjdzie mi wykonywanie tak skomplikowanego algorytmu ;)
A jak zrobić ten sos czosnkowy, są jakieś zalecane proporcje składników? :D

______________________________
Przeżyjmy jeszcze jeden dzień:
Składniki:
Kisiel z torebki, woda
Bułki

Kisiel przygotować wedle przepisu z opakowania, dodajac 1,5x wiecej cukru niż pisze na opakowaniu(chyba że ktoś nie lubi słodkiego), podawać na ciepło z bułkami

:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Pią 19:38, 16 Gru 2005    Temat postu:

ostoj napisał:
300 gr makaronu ugotowac
usmazyc 150gr miesa mielonego
do miesa dodac sos ze sloika
do miesa z sosem dodac makaron i podgrzewac az bedzie cieple
podawac z czymkolwiek :)

i tak wyglada moj najczestszy obiad :)

ja dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy z takiej małej puszeczki dla ostrzejszego smaku, i ser żółty jako posypkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wuodi
pijak



Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:20, 16 Gru 2005    Temat postu:

Risotto a'la Wuodi :D

- 2 torebki ryżu;
- pierś z kurczaka ok 0.33.. kg;
- warzywa na petelnie (takie mrożone z Hortexu);
- sos pomidorowy lub jego odmiany najlepsze są Knora ale droższe;
- olej;

Trzeba:
-Przygotować warzywa na patelni tak jak jest to napisane w 'instrukcji' na opakowaniu przesypać do jakiegoś garnka (*);
-Pokroić pierś z paski kawałki czy jak tam se chcecie jak kroje w takie paski :) rzucić na patelnię zasypać przyprawami potem przerzucić do garnka (*);
-Ugotować ryż i przerzucić do garnka (*);
-Przygotować sos z torebki tak jak na instrukcji na opakowaniu (tylko dać mniej wody żeby był gęstszy, albo dodać mąki :) potem przelać do garnka (*);

I teraz to całe nasze cudo wymieszać i zjeść. Najlepiej smakuje na drugi dzień :P
Mi taka ilość składników wystarcza na 3 obiadki, ale zawsze można się podzielić ze współlokatorami :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ostoj
Przewijak Tasmy



Dołączył: 08 Lis 2005
Posty: 883
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 17:52, 18 Gru 2005    Temat postu:

Mavie napisał:
[Offtop:] No codziennie się takich rzeczy nie je, ale jak ma przyjść dziewczyna na obiad albo kolację to chyba nie podasz jej zupki chińskiej?

tak na marginesie to wczoraj do kumpla z mieszkania przyszla dziewczyna, zostala na noc. dzisiaj sie budze, otwieram dzwi z pokoju, patrze, a ona sobie przyrzadza zupke chinska na sniadanie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Skrobocik
[SKROBORANGA]



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 2958
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Skarżysko , Kraków

PostWysłany: Pon 13:06, 19 Gru 2005    Temat postu:

Madras napisał:
Naleśniki, pokarm bogów...


....dobrze gada.
Ostatnio jak robiłem naleśniczki u znajomych w akademiku to odbiło nam i podczas przerzucania, zamiast pół obrotu robiliśmy półtora. Nie zawsze wychodziło ale przynajmniej my i reszta ludzi w kuchni miała niezły ubaw. Polecam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pandunia
Gość






PostWysłany: Wto 20:19, 09 Maj 2006    Temat postu:

[deleted]

Ostatnio zmieniony przez Pandunia dnia Pią 5:51, 10 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Wto 20:32, 09 Maj 2006    Temat postu:

Kod:
#include <nalesniki.h>

int main()
{
    cNalesniki *nalesnik = new cNalesnik(0.9f);
    try
    {
         nalesnik.Upiecz(1000);
    }
    catch(cPozar)
    {
         cout<<"pali sie!"<<endl;
    }
    catch(...)
    {
         cout<<"unexpected exception"<<endl;
    }
    cout<<nalesnik<<endl;
    return 0;
}
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madras
Omylny Admin



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Pokoju :]

PostWysłany: Wto 20:42, 09 Maj 2006    Temat postu:

Szklanka mleka, szklanka wody, jajko, 1,666 szklanka mąki (tortowej lub zwykłej, ale nie ziemniaczanej), szczyplta soli, dwie łyżki oleju zmiksować w wysokim garnku (żeby nie pochlapać całej kuchni) lub roztrzepać widelcem. Smazyć na patelni, na którą nakapać troche wcześniej oleju. Patelnia nie moze być bardzo mocno nagrzana. Smażyć lepiej na lekkim ogniu, bo trochę podeschną podczas smażenia i łatwiej będzie odwrócić.
Jeśli chcesz ilość składników na 0,9l, to po prostu przemnóż wszystkie przez 0,9l/pojemność szklanki ;P.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Skrobocik
[SKROBORANGA]



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 2958
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Skarżysko , Kraków

PostWysłany: Wto 21:03, 09 Maj 2006    Temat postu:

@Robson: zapomniałeś o:
Kod:
#include "fryingPan.h"
#include "gasStove.h"

i na końcu:
Kod:
nalesnik.skonsumuj();


Ja do przepisu Madrasa dodam jeszcze, że lepsze są jak będziesz smarował patelnię słoninką, zamiast lać olej :wink:
Aha, i pamiętaj: przed pierwszym naleśnikiem dobrze rozgrzej patelnię :!:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Wto 21:54, 09 Maj 2006    Temat postu:

Skrobocik napisał:
@Robson: zapomniałeś o:
Kod:
#include "fryingPan.h"
#include "gasStove.h"

i na końcu:
Kod:
nalesnik.skonsumuj();


O ja głupii!! ](*,)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pandunia
Gość






PostWysłany: Śro 0:08, 10 Maj 2006    Temat postu:

[deleted]

Ostatnio zmieniony przez Pandunia dnia Pią 5:51, 10 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hansu
Nieomylny Admin



Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1990
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: przychodzimy? Czym jestesmy? Dokad zmierzamy?

PostWysłany: Śro 0:13, 10 Maj 2006    Temat postu:

Przeciez napisal...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madras
Omylny Admin



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Pokoju :]

PostWysłany: Śro 0:16, 10 Maj 2006    Temat postu:

Smażyłem naleśniki wg tego przepisu dziesiątki razy, nie wiem, o co Ci chodzi...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robson
zielony żul



Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Lasu :]

PostWysłany: Śro 0:32, 10 Maj 2006    Temat postu:

Moze pomylił Robsona z Madrasem :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Informatyka UJ forum Strona Główna -> Offtopic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin